Konferencia KözpontZichy Kastély, Vajta

A Zichy Kastély története

A Zichy család már 1650-ben megszerezte ezt a vajtai birtokot, a kastély megépítése viszont még sokáig váratott magára. A terveket Pollack Mihály építész készítette az 1800-as években, az épület viszont csak 1921-ben került megépítésre.
Az 1900-as évek elején a Zichy dinasztia Magyarország öt legtehetősebb családja közé tartozott - több mint harminc rezidenciájuk volt országszerte.

A kastélyt neoklasszicista stílusban építették, Havel Lipót és Schmidt Miksa vezénylésével. Pollack az épületet egyedülálló jegyekkel tervezte meg: 4 bejárattal és 4 főoszloppal, 12 kéménnyel és 12 mellékoszloppal, 52 szobával, valamint 365 ablakkal, melyek egy teljes naptári év leforgása alatt megélt évszakok, hónapok, hetek és napok számát jelképezik. Az építkezéshez Székesfehérvárott gyártott, külön saját részre kiégetett téglákat használtak, melyeket a Zichy család monogramjával és "Vajta" felirattal láttak el.

Az épületet körülölelő, 14 hektáron elterülő kertet (elöl franciakert, hátul angolkert) arborétummá nyilvánították különleges fafajtái miatt. Sajnálatos módon, ezek közül mára mindössze egyetlen fajta található meg a kertben.

A Zichy család ezen a birtokon csak nagyobb ünnepek és családi összejövetelek alkalmával, valamint az őszi szüret idején és a vadászidényben tartózkodott. A család birtokon való tartózkodása idején a kastély mindkét szintje használatban volt. A földszinten a család részére kialakított szobák és termek, míg az alagsorban a cselédség számára és bortárolásra fenntartott helyiségek voltak megtalálhatók.

A földszinten a főbejárati előcsarnok, a zeneszoba, a könyvtár, egy étkező, a hálószobák, a vendég- és dolgozószobák, valamint a családi kápolna szolgálta a Zichy család és vendégei kényelmét. Ezen a szinten minden helyiség más-más színű volt.
A zeneszobába gyönyörű, többnyire mahagóni, cseresznye- és körtefából készült intarziás mozaikpadló került. Az épület nyugati szárnyában lévő könyvtár beépített polcrendszere gyümölcsfából készült. Az ebédlőben egy szürkemárványból faragott gyönyörű kandalló kapott helyet. Az épület több helyiségébe is építettek be elegáns kerámiakályhát, melyekből mára csupán egy, a keleti szárnyban lévő, a grófné hálószobájának bejárata mellett található maradt meg épségben.

A második világháborút követően a Zichy család elmenekült az országból, a vajtai birtok pedig a kommunista rendszer tulajdonába került. A birtok az '56-os forradalom idejéig polotikai vezetők és családjaik nyaralójaként szolgált, majd 1989-ig SZOT üdülőként, azután pedig szanatóriumként működött, a 90-es évek közepére viszont teljesen elhagyatottá vált.

A Calvary-Golgota Kft. 2000-ben vásárolta meg a birtokot, majd két és fél éves felújító munka után (melynek során a tetőtér is beépítésre került) nyitotta meg kapuit a Calvary Chapel Bible College Europe, majd később az ezzel párhuzamosan működő Golgota Teológiai Főiskola.
A kastély a mai napig is a két főiskolának, illetve azok tanárainak, diákjainak, s munkatársai egy részének ad otthont. Emellett, főként a nyári szezonban, keresztény konferenciák és táborok, szeminárumok és képzések résztvevőinek biztosít helyet, pihenést és kikapcsolódást.

 SZÁLLÁSHELYEK

Konferencia Központunk két vendégszállóval várja vendégeit.

A Maranatha Vendégház 46 szobájával 112 vendég fogadására alkalmas. A vendégházban két- és négyágyas szobákban biztosítjuk vendégeink kényelmét.

 • A kétágyas szobák franciaággyal vagy 2 db egyszemélyes ággyal felszereltek.
 • A négyágyas szobákban 2-2 emeletes ágy található.

A Maranatha Vendégház szobái saját fürdőszobával rendelkeznek. Vezeték nélküli internet elérhetőséget biztosítunk


A Kastélyban (főépület) vendégeink kollégium-jellegű szállást vehetnek igénybe. A férőhelyek száma szezon-függő.

 • Elhelyezés négy-, hat-, nyolc-, ill. tízágyas szobákban (emeletes ágyakon).
 • Vezeték nélküli internet elérhetőség biztosítva

Csoportok számára szálláshelyet Konferencia Központunk koordinátora és a csoport szervezője közötti előzetes megegyezés alapján biztosítunk.

Ha egy bizonyos konferenciával kapcsolatban vannak további kérdései, kérjük, keresse meg a konferencia szervezőjét!


  KONFERENCIATERMEK

Konferenciatermeink a Kastély épületében találhatók.

A Nagy Konferenciaterem (Chapel vagy Nagyterem) az épület tetőtéri szintjén található. A terem felszereltsége a következő:

 • Befogadóképessége: maximum 300 fő
 • Légkondicionált
 • Hangtechnikával felszerelt (mely külön kérésre bérelhető). Hangtechnika bérlése esetén hangtechnikust is biztosítunk. A bérelhető hangtechnikai felszerelés hangszereket, projektort és laptopot nem tartalmaz.

A Nagy Konferenciaterem hátulsó folyosójáról nyílik három kisebb terem, melyek

 • Légkondicionáltak.
 • Kitűnően alkalmasak Gyermekszolgálati célokra, vagy
 • 15-35 fős Szemináriumok lebonyolítására.

A fentiek mellett további öt terem áll rendelkezésre a Kastély épületének földszinti, illetve alagsori szintjén:

 • Földszinti termeink egyenkénti befogadóképessége max. 20, 40, 40, valamint 60 fő. A 40 főt befogadó termeink egyike rögzített fehér-táblával felszerelt. Emellett egy mozgatható fehér-tábla is vendégeink szolgálatára áll.
 • Az alagsori terem befogadóképessége max. 90 fő

A Kastélyban a fentiek mellett találhatók még egyéb termek, illetve kisebb, nyitott, ülőalkalmatosságokkal rendelkező terek, ahol kisebb csoportok összegyülekezhetnek imádkozásra, közösségre.

Ezúton is megkérjük a konferencia-szervezőket, hogy a termek igénybevételével kapcsolatban keressék meg konferencia-koordinátorunkat. Kisebb létszámú csoportok esetén egyszerre több konferenciának is tudunk helyet biztosítani, így előfordul, hogy egyes termeink már foglaltak egy másik csoport számára.

   NYÁRI SZOLGÁLAT   

Nyaranként, júniustól augusztusig lehetőség nyílik Nyári Szolgálatunkban (rövidítése SOS, az angol kifejezésből) való részvételre. További felvilágosítást a sos@ccbce.com email-címen adunk.

 ÉTKEZÉS

A konferencia díja napi háromszori étkezést, azaz reggelit, ebédet és vacsorát foglal magába. A konferenciák többségének első étkezése az érkezés napján fogyasztott vacsora, utolsó étkezése pedig a távozás napján fogyasztott reggeli. Ettől eltérő étkezési rendet csak előzetes egyeztetés alapján áll módunkban biztosítani. Az étkezések pontos időpontját is előzetes megbeszélés alapján határozzuk meg.

Az étkezések az önkiszolgáló éttermek rendje szerint folynak, azaz az ételt a felszolgáló heyliségben veszik magukhoz a vendégek, majd az étkezőben fogyasztják el azt. Jó idő esetén a Kastély előtti területen található padok és asztalok még kellemesebb környezetet nyújtanak az ételek elfogyasztásához.

 GYERMEKEK

Konferencia Központunk gyermekbarát környezetet biztosít.

 • A Kastély épülete (főépületünk) forgalomtól távol-eső, a terület pedig kapukkal körbezárt, ezért a gyermekek biztonságban játszhatnak a parkban és belső játszóterünkön.  
 • Konferenciák számára gyermek- illetve babaszolgálatos termeket is biztosítunk.
 • Ebédlőnkben etetőszékek könnyítik a picik étkeztetését.
 • Nyáron a gyermekek a kismedencében biztonságosan lubickolhatnak.
 •  PIHENÉS

  A Kastélyt körülölelő parkok lehetőséget nyújtanak az elvonulásra, pihenésre. A a gyönyörű és csendes parkok és erdő mellett az alábbi szolgáltatások várják a pihenni vágyókat:

  • Strand - két medencével
   • Kismedence gyermekeknek
   • Nagy, 25 méteres felnőtt medence.
   • Nyitvatartási időben úszómester ügyel a strand területén.
   • A strand területén egy kis büfé is üzemel.
  • Játszóterünk közvetlenül a strand mellett várja a gyermekeket.
  • A sportolni vágyóknak ajánljuk strandröplabda-, kosárlabda- és futballpályáinkat, melyek mellett hatalmas füves területeink tökéletes helyet biztosítanak frízbi, amerikai futball, tollaslabda és
   egyéb sportok élvezetére.
  • A parkban ösvények találhatók, amelyek futásra ill. sétálásra is alkalmasak
  • Hatalmas füves terület biztosít lehetőséget frizbizésre, amerikai focizásra, stb.
   • Labdák bérelhetők a recepción
  • A parkban és az erdőben ösvények futnak, a melyek kellemes sétákra s akár kocogásra/futásra
   is alkalmasak.

  A Kastély épülete a következő kikapcsolódási lehetőségeket nyújtja:

  • Két légkondicionált kávézónk különleges kávé- és teakülönlegességekkel, házi süteményekkel, fagylalttal és jégkrémekkel, és egyéb finomságokkal várja a vendégeket.
  • Az emeleten internet-kávézó működik. Ugyanitt billiárd- és csocsóasztal nyújt kellemes szórakozást.
  • A Kastély területén egy ping-pong asztal is vendégeink rendelkezésére áll.

  Konferencia-Szervezőknek

  Konferencia-szervezők általános tájékoztatója (PDF) - HAMAROSAN

  • Nyári időszak
   • Konferencia Központunk leginkább gyülekezeti táborok, gyülekezeti szolgálati szemináriumok, közösség-építő konferenciák, és egyéb keresztény csoportok által szervezett programok és képzések megvalósításához biztosít helyet. A nyári időszakban elsősorban hétfőtől szombatig terjedő időtartamban tudunk csoportokat fogadni. A csoportok rendszerint hétfő délután érkeznek, és a szombati reggeli után távoznak (kivéve ettől eltérő program esetén, konferncia-koordinátorunkkal történt előzetes egyzetetés keretében).
   • Konferencia Központunkban a csoportok kényelméről a teljes-időben itt szolgáló munkatársak mellett önkéntes fiatalok gondoskodnak, akik a világ különböző pontjairól érkeznek, pl. Magyarország, USA, Szerbia, Románia, Ukrajna, India, Kína, stb. Az ún. Nyári Szolgálatban (SOS) részt vevő fiatalok a nyár egy részét vagy egészét az Úrnak való szolgálatnak szánják.
  • Őszi és Tavaszi Időszak
   • Február és május, illetve szeptember és december hónapok közötti időszakokban Központunk a Golgota Teológiai Főiskolának ad otthont. A főiskolai félévek időtartama alatt csak kisebb csoportokat tudunk fogadni, ugyanis ilyenkor a termek, illetve szálláshelyek száma is korlátozott.
  • Téli időszak
   • A Konferencia Központ az őszi főiskolai félév után, december közepétől január végéig zárva tart.

    

    

    

    

  Gyakran Feltett Kérdések

  Melyek a leggyorsabb megközelítési módok?

  • Gépkocsival: lásd www.útvonalterv.hu (Vajta, Petőfi utca végéig)
  • Vonattal: Vajta megállóig utazni - legközelebbi átszállóhelyek: Sárbogárd és Szekszárd. A vasútállomás 2 km-re van a falutól. Vajtára beérve a főúton jobbra kell fordulni, majd ezen az úton (Petőfi utca) végighaladni - az utca végén, a falu határán fekszik a Konferencia Központ.
  • Busszal: Vajta Szabadság térig utazni (ritkán a Petőfi S. u. 57-ig, amennyiben ott megáll a busz) – legközelebbi átszállóhelyek: Cece, Sárbogárd, Székesfehérvár, Szekszárd.
   A buszmegállóból a Petőfi utcán dél irányban (Szekszárd felé) végighaladni – az utca végén, a falu határán fekszik a Konferencia Központ.
  • Golgota Teológiai Főiskola nagyobb térképen való megjelenítése

  Milyen messze van a Központ a buszmegállótól illetve a vasútállomástól?

  • A vasútállomás Vajtától 2 km-re, a Központtól kb. 3,5 km-nyire fekszik.
  • A buszmegálló Vajta központjában (Szabadság tér) a 63-as főúton található kb. 1,5km-re a Konferencia Központtól. A Petőfi utcai megálló (ahol csak ritkán áll meg távolsági járat) mindössze 0,5km-niyre fekszik.

  Biztosít-e a Konferencia Központ vasúti ill. buszmegállói fuvart?

  Igen, előre jelzett és megbeszélt igény alapján, meghatározott összegért (fuvaronkénti összeg) erre lehetőség nyílik.

  Mennyibe kerül egy éjszaka, vagy egy bizonyos konferencia? A szállásdíjak érdekelnének!

  Aktuális árainkat email útján történő megkeresés során áll módunkban közölni. Kérjük, hogy egyéni szállásdíjakért írjon a guests@ccbce.com címre, csoportos konferencia díjakért pedig a conferences@ccbce.com címen keresse fel munkatársunkat!

  Gyermekes családok elszállásolására is van lehetőség?

  Természetesen! Maranatha-szállónk egyes szobái összenyithatók, így szülők és gyermekek kényelmesen, külön szobákban, mégis együtt szállhatnak meg Központunkban.